חיים משותפים כרוכים בניהול משק בית משותף ובצבירת רכוש שהם הבסיס החומרי המובן לכל זוגיות. הדינמיקה של חיים כאלה משתבשת לרוב כאשר מחליטים לפרק את הזוגיות ומתחילים לחלק רכוש על כל המטענים הרגשיים שכרוכים בכך. אם אפשרי לעשות זאת ברוח טובה ובהסכמה מתוך הבנה שאין טעם להערים קשיים, מה טוב. להלן הקווים המנחים שעוזרים לעשות זאת נכון.
חלוקת רכוש בין בני זוג
הדרך הטובה ביותר להבטיח את זכויותיכם מראש היא לערוך הסכם חיים משותפים המוכר גם כהסכם ממון. בהסכם זה אפשר להגדיר מראש מה ייחשב רכוש משותף ומה לא גם בחריגה מהחוק ובכך תוכלו להבטיח חלוקת רכוש בין בני זוג בדיוק כפי שחשבתם עליה. זה כולל רכוש שלכם מלפני כן, או רכוש וממון שיגיעו אליכם גם לאחר מכן בגלל פעילות או עבודה שלכם שהחלה או התבצעה גם במהלך הזוגיות שלכם.
חלוקת רכוש בגירושין
לאופן חלוקת הרכוש בגירושין מתווסף העיתוי. מטבע הדברים, כשמתגרשים רוצים לסיים כמה שיותר מהר עם כל התהליך כדי למנוע סחבת שעלולה לעכב ולמנוע את השיקום ואת ההשלמה עם המצב החדש. עם זאת, רכוש דורש לפעמים תהליך ממושך של הערכה, מכירת נכסים, החזרת הלוואות והתחייבויות וחישובים שונים של קבלת תשלומים ועוד. כך שיש צורך לנהל תהליך כזה לאחר בחינת מכלול הנכסים והרכוש וקביעת מתווה מסודר לחלוקה בהסכם חלוקת רכוש. כל זה מותנה כמובן בכך שמדובר בפרידה ובחלוקה מוסכמת שאינה מלווה בסכסוכים ובנקיטת צעדים חד צדדיים כמו הטלת עיקולים או קביעת עובדות אחרות בשטח. לכך מתייחסים בדרך כלל עורכי הדין שמטפלים בזה ונחוצה לכך רגישות ובקיאות בהליך שאפשר לנהל מבלי לפגוע בחלוקה.
אישור הסכם חלוקת רכוש
אחת הסיבות שבגללן מתעכבים גירושין היא העובדה שכל אישור הסכם חלוקת רכוש הוא סופי בדרך כלל. הסכם זה מחייב אישור והסכמה של שני הצדדים כדי לפתוח אותו לשנות את תוכנו וזה נעשה רק בנסיבות מיוחדות. משום כך, רצוי להגיע להסכם יסודי כזה בהשלמה מלאה עם תוכנו וכדי לסיים את כל ההליך בהצלחה כדי לעבור לפרק הבא. זאת גם הסיבה שככל שיש יותר רכוש מורכב לניהול כך גם נמשכים הליכי הגירושין עד שבוחנים את כל הנונים ועוסקים בחלוקה שמקובלת על כל הצדדים ולאחר משא ומתן. גם אם הצלחתם לנסח הסכם גירושין ביניכם ועברתם על כל הסעיפים ואתם בטוחים שזה בדיוק מה שאתם רוצים ומשרת את מטרותיכם, עדיין מומלץ להגיש את ההסכם לייעוץ משפטי כדי לוודא שאתם מודעים לחלוטין לכל הזכויות שלכם ולהפסדים מסוימים שעולים להיגרם לכם מהסכם כזה, אם לא ידעתם על כך.
רכוש שנצבר לפני הנישואין
על פי חוק, רכוש שנצבר לפני הנישואין וגם בירושה אינו נחשב לרכוש משותף ולכן זה לא נכלל בהסכם הגירושין. זה אמור להגן על בני זוג שלא עשו הסכם ממון וחיים משותפים לפני כן אבל בכל מקרה מומלץ לעשות הסכם מסודר כדי להבטיח זאת. עלול לקרות מצב שבו בעלות לא ברורה יכולה להגיע למשפט הגירושין אם לא היה רישום מסודר ולכן מומלץ גם להסדיר כל רישום כזה עוד לפני כן, ולא להשאיר את זה לעתיד לבוא.
חלוקת רכוש ללא גירושין
קורה שיש צורך בחלוקת רכוש בזמן החיים המשותפים בגלל סיבות שונות והן נעשות מסיבות של תכנון לטווח רחוק, סכסוך ללא פתיחת הליך גירושין, סיבות עסקיות או בגלל תכנון מס נכון יותר. במקרים כאלה יש לוודא שההסכם נערך על ידי עורך דין ששומר על הזכויות והאינטרסים שלכם. בכל מקרה, גם אם הגעתם להסכם הזה בכוחות עצמכם מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לכך.