הליך כתובה
בטקס הנישואין של בני זוג יהודים, על החתן לחתום על הכתובה. זהו מסמך שבו מתחייב הוא לשלם לאשתו, היה ויתגרשו, סכום כסף מסוים. מתוך רצון להביע אהבה ומחויבות, גברים רבים כותבים בכתובה סכומי כסף אסטרונומים. האם בעת גירושין, הם יהיו מחויבים בסכום הכתובה? או שמא מדובר רק בעניין בעל משמעות סמלית בלבד?
מהו מסמך הכתובה?
ענייני נישואין וגירושין בין יהודים הנם על פי דין תורה. זה גם קובע את חובתו של הגבר לחתום על הכתובה לפני החופה. מדובר בשטר שבו יצוין סכום כסף, על פי בחירתו, אשר החתן מתחייב לשלם לכלה, בעת גירושין. כאקט של חיזור והבעת אהבה, גברים רבים במעמד זה מציינים בסכום הכתובה סכומים דמיוניים כמעט, שאין קשר בינם לבין יכולתם הכלכלית. האם בבוא העת, אם חלילה בני הזוג יתגרשו, יחויב הבעל בתשלום הכתובה?
האם הכתובה מחייבת?
כדי לענות על שאלה זו, עלינו להבדיל בין התאוריה לבין המעשה, בין החוק לבין הנעשה בפועל. ובכן, מבחינת הדין היבש, הכתובה היא מסמך משפטי לכל דבר, היא חוזה, במסגרתו מתחייב הבעל לשלם לאשתו סכום כסף בעת גירושין. אולם, הלכה למעשה, מעטים המקרים בהם בית הדין הרבני מחייב את הבעל לשלם לאישה את סכום הכתובה, בוודאי כאשר הסכום שנקב בו אינו בגדר יכולותיו הכלכליות.
שלילת הכתובה מהאישה
כאמור, בתי הדין הרבניים אינם מחייבים בדרך כלל את הבעל בתשלום הכתובה. מלבד זאת, חשוב לציין, כי ישנן עילות בגינן ניתן לשלול מן האישה את זכותה לכתובה ואף את זכותה למזונות אישה, אשר הכתובה היא חלק ממנה. כך למשל, כאשר הבעל יוכיח כי האישה נאפה בו, כלומר, בגדה בו וקיימה קשר אינטימי עם גבר אחר. על כן, גם כאשר הגישה האישה תביעה לכתובה, ייתכן ויעמדו לבעל טענות הגנה לשלילת התשלום ממנה.
מהי המסקנה?
אמנם, כפי שהסברנו, נדיר כי הבעל מחויב בסכום הכתובה ובוודאי בכולו. עם זאת, מבחינה חוקית זה אפשרי ולכן, כדאי להימנע מהתחייבות של סכומי כסף גבוהים בכתובה, אלא להסתפק בסכום סמלי ומכובד. כמו כן, נקודה למחשבה: באפשרותם של בני הזוג לכלול נושא זה בעת עריכת הסכם ממון. כך, שיקבעו הם כי במסגרת חלוקת רכוש בגירושין, יוסכם כי האישה לא תגיש תביעה לכתובה.