המשפחה אמורה להיות המקום הבטוח ביותר שלנו, אולם ישנם מקרים בהם ההפך הוא הנכון. אלימות במשפחה היא תופעה קשה ולמרבה הצער שכיחה למדי. זו יכולה לבוא לידי ביטוי בפגיעה פיזית, מילולית, בהתעללות נפשית ובאלימות כלכלית. אלו כלים נותנת מערכת המשפט לקורבנות של אלימות במשפחה?
הוצאת צו הגנה וצו הרחקה בשל אלימות במשפחה
מתוקף החוק למניעת אלימות במשפחה, תשנ"א- 1991, מי שסובל מאלימות פיזית בידי בן משפחה, יכול לפנות אל בית המשפט ולבקש צו הגנה. במסגרתו, יורחק בן המשפחה הפוגע, שהנו לרוב בן זוג, מבית המגורים וממקומות נוספים בהם נמצאת בת הזוג, כגון מקום עבודתה, בית הוריה ועוד. תוקפו של צו הגנה הוא עד 3 חודשים, כאשר ניתן להאריך אותו לתקופה כוללת של שנה. צו הגנה ניתן כאמור על ידי בית המשפט וחשוב לדעת כי ישנה גם אפשרות לקבלת צו הרחקה מן המשטרה. מדובר בסעד זמני ביותר, משום שהצו ניתן לתקופה קצרה מאוד, אך הוא יכול לסייע כקו חירום, עד אשר בת הזוג תפנה לבית המשפט ותקבל את צו ההגנה.
צו למניעת הטרדה מאיימת
כאמור בפתח הדברים, אלימות במשפחה יכולה לבוא לידי ביטוי לא רק באלימות פיזית, גופנית, אלא גם בדרכים נוספות, כגון אלימות נפשית. כך, לעיתים, זו מתרחשת בצורה של הטרדות ואיומים, המעוררים פחד ואימה אצל בת הזוג ולא מאפשרים לה לנהל אורח חיים תקין. אז, החוק הרלוונטי הוא החוק מניעת הטרדה מאיימת, תשס"ב-2001. במסגרתו, ניתן לבקש צו למניעת הטרדה מאיימת, אשר יאסור על בן הזוג ליצור קשר, לצלם, לעקוב או להטריד בכל צורה את בת הזוג. לצורך קבלת הצו, אין חובה להוכיח חשש לפגיעה פיזית, אלא כי המעשים פוגעים בפרטיות ו/או בחירות של בת הזוג.
בן הזוג מפר את הצו – מה עושים?
משניתן צו הגנה, צו הרחקה או צו למניעת הטרדה מאיימת ובן הזוג מפר אותו, ניתן להגיש תלונה במשטרה. זאת משום שהפרת כל אחד מאלו מהווה עבירה פלילית ויכולה להביא אפוא למעצרו של בן הזוג המפר את הצו ולהגשת כתב אישום נגדו. חשוב לציין, כי כאשר מדובר באדם שאינו מכבד את ההגבלות שהוטלו עליו באופן חוקי, הרי שנשקפת סכנה ברורה כי הוא ימשיך לפגוע בבני המשפחה. לכן, חשוב מאוד שלא להשתהות וליידע באופן מיידי את עורך הדין על כך. הוא ילווה את בת הזוג למשטרה להגשת תלונה וינקוט בכל אמצעי כדי להגן על בטחונה וזכויותיה.
סובלת מאלימות? פני לייצוג משפטי
אחד הצעדים החשובים ביותר ליציאה ממעגל האלימות, הוא פנייה לקבלת ייצוג משפטי. עורך הדין משפחה ישמע את נסיבות המקרה והשתלשלות האירועים ובהתאם, יגיש את הבקשות הרלוונטיות לבתי המשפט ויפעל להרחיק את בן הזוג הפוגעני מהבית. כמו כן, כאשר בת הזוג מבקשת להתגרש מבן הזוג המתעלל, יטפל עורך הדין בהליך הגירושין מתחילתו ועד סופו וידאג לשמירה אדוקה על כל זכויותיה של האישה, ברכוש, במזונות ובמשמורת הילדים. נדגיש, כי חשוב לפנות למשרד עורכי דין המתמחה בדיני משפחה, אשר יעניק גם מענה משפטי מלא ומקיף וגם כתף תומכת ומבינה ויסייע ללקוחה לעבור את התקופה הזו בצורה קלה יותר ככל שניתן, כדי שתוכל להשתקם ולהמשיך בחייה.
תלונת שווא על אלימות
כאשר אנו מדברים על אלימות במשפחה, ראוי גם להזכיר כי לעיתים אין המדובר במקרה אמיתי, אלא בתלונת שווא שמגישה בת הזוג נגד בעלה במסגרת הליך גירושין. זאת על מנת לפגוע בשמו הטוב, לנקום בו על נסיבות הפרידה ולקבל יתרון על פניו בהליך המשפטי. רשויות החוק המבקשות להגן על קורבנות אלימות, רואות את התלונה כאמיתית ופועלות להרחקת הבעל מהבית, מבת הזוג ומהילדים על לא עוול בכפו. כמו כן, ישנם מקרים בהם מוגש כתב אישום פלילי, על בסיס אותה תלונת השווא. לאור הדברים הללו, הרי שבמצב זה, חשוב מאוד כי הבעל יפנה באופן מיידי, לייצוג משפטי מקצועי אשר יפעל לחשיפת האמת ולמניעת נקיטת הליכים נגד בן הזוג.