ענייני משפחה בכלל וגירושין בפרט, עלולים להוביל לפגיעה בפרטיות של אדם. מה ייחשב כפגיעה בפרטיות והסעדים שניתן לקבל ביחס לפגיעה זו, בכתבה שלפניכם
הליכים שונים כמו למשל בהליכי גירושין לפי ההלכה בהם יש להוכיח עילות לגירושין, או במקרים של חלוקת רכוש בין בני זוג כשעולה החשד להברחת רכוש, יש צורך להשיג ולהציג ראיות קבילות. ישנה חשיבות מכרעת להשגת הראיות כחוק, שכן, הפרת הפרטיות כחוק עלולה להיות בעלת השלכת פליליות ונזיקיות כאחד. חשוב לדעת כי הפרת הפרטיות עלולה גם לעלות בהתנהלות אגבית וכדאי להיות מודעים וערניים ביחס לאפשרויות השונות.
הפרת הפרטיות – הגדרות חשובות
חוק הגנת הפרטיות, תשמ"א – 1981 קובע בסעיף 1 שלו כי אין לפגוע בפרטיות של אדם, אלא אם זה הסכים לכך. בסעיף 2 מונה החוק את הדרכים הנחשבות כפגיעה בפרטיות:
- בילוש / מעקב
- האזנה אסורה
- צילום אדם כשהוא ברשות היחיד
- צילום אדם כשהוא ברשות הרבים כשיש בצילום כדי להשפילו
- שימוש בתוכן מכתב
- שימוש בשם, תמונה, קול של אדם
- הפרת חובת סודיות לפי דין
- שימוש בדעה של אדם שלא למטרה שלשמה היא נמסרה
- פרסומו של כל דבר שהושג תוך פגיעה בפרטיות
- פרסום עניין של צנעת הפרט של אדם, בריאותו או אופן התנהגותו כשהוא ברשות היחיד
במקרים נוספים של דיני משפחה לעתים עולה נושא הפרטיות ביחס לפרסום תצלום של מנוח, בכך עוסק סעיף 2(א).
שיתוף קרובים כהפרת הפרטיות בתחום המשפחה
כאשר עולים ענייני משפחה שונים, עולה הצורך השיג ראיות ולפעמים גם לשתף עם אחרים מצב או התנהלות בבית. בפסק דין מ-2019 של ביהמ"ש לענייני משפחה בפתח-תקווה (62002-05-16) נקבע כי שיתוף בני משפחה קרובים כמו ילדים בנוגע לפרטים בהליך הגירושין של זוג, מצד אחד מבני הזוג, כאשר הצד השני אינו הורה של הילדים, אינו נחשב הפרת פרטיות.
הפרת הפרטיות בתחום המשפחה במסגרת הליכי גירושין
במקרים רבים של תיקים שונים במסגרת דיני משפחה ובמיוחד תיקי גירושין, מופעלים מעקבים, מבוצעות האזנות וכיו"ב. במידה ואלו מבוצעים או מושגים תוך הפרת הפרטיות, הרי שיתכן ולא יהיו קבילים בבימ"ש או בבי"ד, אך יתרה מזאת, ההשלכות הקשות של ההפרות על המפר, הן כבדות ומשמעותיות וחשוב מאוד להכיר אותן לפני שמנסים להשיג ראיות.
השלכות פליליות להפרת הפרטיות
ישנם מקרים רבים של הפרת פרטיות אשר מהווים עבירה פלילית ולכן ישנם כמה אופנים בהם ניתן לטפל ולהתמודד עם פגיעה בפרטיות. הגשה קובלנה פלילית היא אפשרות פלילית, בעוד שהגשת תביעה אזרחית נזיקית לפיצויים, היא האפשרות האזרחית והשכיחה יותר לטיפול במצב זה.
פיצויים ללא הוכחת נזק בהפרת הפרטיות
במקרים של הפרת הפרטיות, על התובע אינה המוטלת החובה להוכיח נזק ובמקרים בהם הוכח כי הפגיעה בפרטיות היתה מכוונה ביהמ"ש יכול להכפיל את סכום הפיצויים ולקבוע פיצויים בגובה של עד 120,000 ₪. בבואו להחליט על סכום הפיצויים, ביהמ"ש בוחן כמה עניינים כשאלו חלק מהם:
- היקף הפגיעה או הפרת הפרטיות
- היקף הפגיעה שנגרמה, במובנים של עוגמת נפש ולעתים אף במובנים כלכליים
- האם התכוון הפוגע להפר את פרטיות הנפגע?
- האם יש בהתנהגותו כדי להביע את כוונתו? חרטה, או לחליפין החמרה של ההפרה.
איך אפשר להפסיק פגיעה בפרטיות?
אם אתם חווים פגיעה בפרטיות שלכם בכל דרך מהדרכים שהצגנו, חשוב שתפעלו ללא דיחוי. אנחנו מזמינים אתכם אלינו לסגל שמחיוב ושות', לפגישת ייעוץ בה נוכל לספק עבורכם כלים מעשיים וכמובן להציג בפניכם את האפשרויות השונות הפתוחות בפניכם. חשוב לטפל בהפרה בפרטיות כדי להעביר מסר כי זה הוא קו אדום שאין לעבור אותו.
משרדנו מדורג ב-Dun's 100 בין משרדי עורכי הדין המובילים בישראל בתחום דיני המשפחה והירושה לשנת 2022
צרו איתנו קשר כדי לקבוע פגישת ייעוץ בהקדם כדי שתוכלו להתקדם בדרך שלכם עם הליווי שלנו. אנחנו כאן כדי ללוות אתכם מהרגע הראשון